Laura, Jadviga

Māksliniece Marta Ģibiete pārstāv Latviju 6. Starptautiskā stikla mākslas biennālē Strasbūrā

6. Starptautiskā stikla mākslas biennālē Strasbūrā (Francija) Latvijas stikla mākslu pārstāv māksliniece Marta Ģibiete.

Starptautiskā stikla mākslas biennālē (Biennale Internationale du Verre), kura vēl pēdējās dienas – līdz š. g. 29. novembrim – norisinās Strasbūrā, ir skatāmi arī latviešu stikla mākslinieces Martas Ģibietes darbi. Izturot starptautisku konkursu, autore tika uzaicināta piedalīties biennāles galvenajā izstādē “Lux Aeterna” (“Mūžīgā gaisma”) ar stikla objektiem no sērijas “Zaļais draugs” (2015). Kopumā ekspozīcija, kas izveidota publiskā telpā, vēsturiskā ēkā Barrage Vauban, piedāvā skatītājiem iepazīties ar 14 dažādu valstu mākslinieku radošajiem eksperimentiem stikla mākslas jomā.

Starptautisku stikla mākslas biennāli organizē Eiropas Stikla mākslas studiju apvienība (ESGAA, European Studio Glass Art Association), kas tika nodibināta pirms 12 gadiem Francijā, Strasbūrā, ar mērķi apvienot un aktualizēt franču stikla mākslinieku sadarbību kā lokālā, tā starptautiskā mērogā. Kopš tā laika regulāri, katru otro gadu, tiek rīkotas kopējās skates, un šoreiz apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvāta jau 6. biennāle, aptverot plašu teritoriju – Strasbūru un tās apkārtni Elzasu un Lotringu – reģionus ar senu stikla mākslas vēsturi un bagātām tradīcijām.

2015. gada biennāles galvenā tēma ir “Lux Aeterna”, kas devusi nosaukumu arī centrālajai ekspozīcijai. Kopā festivāla ietvaros galerijās, izstāžu zālēs, muzejos, pilsētvidē un publiskās telpās notiek 20 izstādes un citi kultūras notikumi, kuros piedalās 60 mākslinieki no Francijas un citām valstīm – Spānijas, Itālijas, Vācijas, Turcijas un Latvijas. Daudzveidīgajās izstādēs aktualizēts gan vēsturiskais kultūras mantojums stikla mākslā, gan materiāla pielietojums laikmetīgajā mākslā, tādējādi simboliski apvienojot klasiskās un mūsdienīgās vērtības. Pārstāvēto autoru loks ir ļoti plašs: no 20. gadsimta klasiķa Marka Šagāla (Marc Chagall) līdz franču konceptuālistam Daniēlam Burēnam (Daniel Buren) un jaunākās paaudzes lielo instalāciju meistaram Baptistam Debombūram (Baptiste Debombourg). Stikls šajā biennālē tiek parādīts visdažādākajās formās un bezgalīgās variācijās, ietverot gaismu, video, skulptūru, dizainu un arhitektūru.

Pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam Martai Ģibietei bija iespēja klātienē piedalīties biennāles pasākumos. Autore stāsta: “Studio Glass* kustība Latvijā objektīvu iemeslu dēļ attīstījusies vēlāk nekā citur pasaulē, tādēļ jo lielāks ir prieks par katru stikla mākslinieku, kam izdodas sev pievērst uzmanību starptautiskā mērogā. Pirms devos uz Strasbūru, maz zināju par Francijas stikla mākslas aktualitātēm un tendencēm, tikai dažus pasaulē slavenus autorus. Viesojoties Strasbūrā, iepazinos gan ar dažādu paaudžu franču māksliniekiem, gan ar biennāles viesiem. Neapšaubāmi, kontakts ar profesionāļiem ir labākais veids kā gūt jaunu pieredzi un informāciju. Brīnišķīgas tikšanās, sirsnīgi cilvēki, talantīgi autori, interesantas izstādes. Stikla māksla kā nozare mainās un pilnveidojas nepārtraukti.”

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājumā glabājas stikla mākslinieces Martas Ģibietes 2000. gadā radītais darbs “Sarkans”, kas ir aplūkojams pastāvīgajā ekspozīcijā. Tikties ar meistari klātienē varēs 12. decembrī no plkst. 12.00 līdz 16.00, kad, gatavojoties Ziemassvētkiem, muzejā norisināsies Ģimenes dienas pasākums “Ziemassvētku logi”, kurā Marta Ģibiete vadīs stikla burtiņkreļļu darbnīcu. Dalības maksa: EUR 4,27 no personas (cenā iekļauta dalība visās Ģimenes dienas darbnīcās un ekspozīciju apskate). Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Uzziņas par pasākumu pa tālruni (+371) 67 222235 vai e-pastu [email protected].

Jaunākie raksti